Kraków- nie tylko budowlane zabytki, ale także przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel i śliczne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania i produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.
prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie
Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w wielu przypadkach tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy przeważnie szukają gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kim-jestesmy/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy szukają nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których mogą o wiele porządniej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.