sałatki z mozzarellą

Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednakowoż również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednakowoż równolegle nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

oryginalne włoskie produktu   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd więc wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – właściwie należałoby dopłacić oraz nasycać się pysznym smakiem.