Smaczna włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które oferuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie potrawy
Pasty to baza kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. Italian Cuisine Krakow Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film